Vakantie september in Zeeland deel 1

Dinsdag 5 september

We vertrokken via de A15 in de richting van de camping in Zeeland, dat was dus naar het plaatsje Zeeland onder Nijmegen.

Woensdag 6 september

De inrit naar de camping
Douche, toilet en de vaatwasplek op het veld

Donderdag 7 september

Het Duitse Lijntje

Op loopafstand van de camping vind u “Het Duitse Lijntje”. Dit voormalige spoorlijntje loopt van Boxtel tot Wesel via tien Nederlandse en zeven Duitse haltes. Ontdek de rijke historie en prachtige natuur van en rondom het Duits Lijntje. Het Duits Lijntje is van oorsprong een unieke verbinding tussen Oost en West.

De spoorlijn is in 1873 geopend door de Noord-Brabantsch-Duitse Spoorwegmaatschappij (NBDS) en in 2004 beëindigde de NS het goederenvervoer op het laatst overgebleven stuk van Boxtel tot Veghel.

Vrijdag 8 september

Je herkent de wisent aan zijn slanke bouw, bochel, korte hoorns en dikke kastanjebruine vacht. Door die slanke bouw en korte horens kunnen ze moeiteloos tussen de bomen slalommen. Wisenten zijn echte herkauwers. Wisentstieren kunnen wel twee meter hoog worden en wegen al gauw 800 kilo. Tel daar een lengte van bijna drie meter bij op je snapt waarom de wisent het grootste landzoogdier van Europa is.

De wilde paarden op het fietspad, de fietsers in de berm

Rondom hun neusgaten en mond hebben Exmoorpony’s een grijsbruine kleur. Hierdoor lijkt het net alsof ze hun snuit in een bak met meel hebben gestoken. Ze grazen het liefst op korte graslanden met jong en vers gras. In de winter kunnen Exmoors goed overweg met vergeelde grassen, duinriet en bast.

Zaterdag 9 september

De lichtmast waar u voor staat werd door het geweld van de storm geheel verwrongen en gedraaid. De storm: dat is de windhoos die op maandag 10 augustus 1925 aan het begin van de avond over het zuidoosten van Nederland trok en in Borculo, in de Achterhoek, drie dodelijke slachtoffers eiste. Sinds 251 jaar had er niet zon zware storm gewoed in Nederland. In de volksmond heet hij de cycloon van Borculo, hoewel het om een windhoos ging en er ook buiten Borculo veel schade werd aangericht. In Oventje bijvoorbeeld, waar de windhoos op volle kracht kwam, nadat twee windhozen ten oosten van het dorpje waren samengekomen. Wat er toen gebeurde, vertelt het tekstbord bij de omgewaaide lantaarnpaal: In fracties van seconden nam de wervelstorm op zijn vernietigende tocht alles mee wat los en vast zat. Mensen, dieren en huizen werden meegesleurd en bomen knapten als lucifershoutjes af. De basisschool werd zwaar beschadigd, de molen werd van zijn fundamenten gelicht en een meter verder neergeworpen.

Naar deel 2