Vakantie luxemburg mei 2022

Zaterdag 7 mei 2022

Na een stressvolle week zijn we vertrokken naar het zuiden. De bus was tot gisteren in de garage voor het oplossen van de storing. Gelukkig was Henry degene die wist te vertellen dat er een nieuwe Turbo op moest omdat de klep bleef hangen en dan in de noodloop ging. Nadat we vrijdag de rest van de spullen hadden ingeladen vertrokken we zaterdag morgen rond een uur of negen. Tot Deil waren er geen problemen, en ook verder deden zich geen ongeregeldheden voor. In de wetenschap dat het  gerepareerd is besluiten we naar Luxemburg door te rijden.

Fort Battice

Omdat het plekje wat we al jaren gebruikten om koffie te drinken afgesloten is met prikkeldraad besluiten we bij Fort Battice op de parkeerplaats wat te eten.

Daar zit meer onder de grond verstopt dan je van bovenaf ziet.

Daarna bij Battice weer de snelweg op en zonder problemen komen we op de camping in Lieler aan waar we door Erwin en Corrinne als oude bekenden worden onthaald.

Een mooi plekje is al snel opgezocht en nadat de stroom is aangesloten staan we opgesteld. S’ middags lekker lui onder uit en mooi weer.

Zondag 8 mei Lieler

Vanmorgen werden de broodjes bezorgd en ze smaakten weer best. Eigen gebakken broodjes waarbij de bruine broodjes het lekkerste zijn. We zijn een klein stukje weg geweest met de fiets, maar toch weer snel terug vanwege de warmte.

Lekker buiten gezeten en we besluiten vanavond om maar eens te gaan eten in het campingrestaurant waar ons een heerlijk diner wordt voorgeschoteld. Daarna maar gauw de kooi in want morgen komt er weer een nieuwe dag.

Maandag 9 mei Lieler

We hebben ons laten vertellen dat het een mooie fietstocht is van  Lieler naar  Weiswampach waar het mogelijk is om met de fiets rond de aldaar aangelegde recreatieplassen te rijden. Vroeger was daar ook een camping, maar deze is helaas opgedoekt. Via het buurtschap Lausdorn waar 1 kroeg en een paar huizen staan rijden we langs een mooie weg naar Weiswampach, maar juist voordat we naar beneden afdalen is er een prachtig uitzicht met een kerkje in zicht.

Verder dus maar naar de waterplassen die al snel in zicht komen. Het is er druk met dagtoeristen welke van het mooie weer genieten aan de rand van de meertjes. Na een stuk langs het water gereden te hebben gaat het weer terug in de richting van Lausdorn, alleen nu aan de andere kant van de snelweg . Het is een leuke route met een acceptabel hoogteverschil.

Dinsdag 10 mei Lieler

Vandaag staat er weer een fietstocht op het programma, we willen een fietstocht maken van Lieler naar Heinerscheid wat maar een afstand is van 9,64Km maar waar wel een flinke klim in zit.

Tussen de velden door op rustige wegen is het fantastisch fietsen, en een waaier van kleuren van de aldaar staande gewassen komen voorbij. Als de watertoren van Heinerscheid in zicht komt is even later het uitzicht prachtig over de lager gelegen landerijen.

Even later komt er een bankje in zicht, en kunnen we genieten van wat drinken met een prachtig uitzicht over de vallei. Na nog wat daal en klimwerk komt de camping weer in zicht. Het was een mooi kort rondje deze keer.

Woensdag 11 mei Lieler – Wallendorf Pont

Het is opbreken geblazen deze morgen, we gaan verplaatsen naar een andere camping. Dat is niet omdat we het niet naar ons zin hebben, maar we willen wat gaan fietsen langs de watertjes in dat gebied. Nadat we door Erwin en Corrinne zijn uitgezwaaid rijden we via de N10 in de richting van Vianden, maar stoppen onderweg op een leuk plekje in het bos op een picknickplaats om even wat te eten en te drinken.

Even een broodje eten

Geruime tijd later gaan we weer verder, en via Vianden en Bettel rijden we via Reisdorf naar de camping bij Wallendorf Pont waar de prachtige, kleinschalige Camping Du Rivage, gelegen is aan een beek.

Als we aankomen is men nog druk bezig met het herstellen van de schade welke is ontstaan door de hoogwatercatastrofe die het hele gebied het jaar er voor getroffen heeft.

Als we inschrijven horen we dat het water in de receptie een hoogte van 1.60 meter had bereikt. Alles was verwoest, en ook op de camping zelf had men nieuwe elektrakasten moeten plaatsen, en was alle bekabeling vol gelopen.

De camping gezien van de Duitse kant

Kortom een gigantische schade voor alle campings welke aan het water gevestigd waren. S,Avonds een rondje gelopen via de brug naar Duitsland.

Donderdag 12 mei Wallendorf Pont

Deze morgen staat er een fietstocht naar Ettelbruck op het programma, dit is allemaal goed te doen zolang je maar langs het water blijft rijden.

In 2019 zijn we vanaf Reisdorf naar Diekirch gefietst, een prachtig fietspad wat loopt over een oude treinroute welke nu geasfalteerd is. Het eerste stuk is nieuw voor ons evenals het gedeelte voorbij Dikierch waar we tegenover het station even stoppen om wat te eten.

Een prachtig fietspad

Dit is dus zeker de moeite waard om te doen. Als je verder rijdt voorbij Ettelbruck dan ga je omhoog en is de lol er snel af. Nadat we aan het eind van deze tocht bij een brug welke naar het centrum leidt terugkeren  maken we nog even een praatje met een paar Duitse mensen die ook onderweg zijn met de fiets, een leuk gesprek over het wel en wee in de wereld van de Pensionada.

Vrijdag 13 Mei Wallendorf Pont

Deze morgen zijn we broodjes wezen halen bij de bakker in Reisdorf, heen langs de Luxemburgse kant en terug via Duitsland.

Vervolgens staat er een tochtje naar  Bollendorf Pont op het programma. We doen dit via de Luxemburgse kant waar er een mooi fietspad langs de weg die kant op loopt. Daar aangekomen gaan we lekker een broodje eten op een van de vele banken die daar staan.

Omdat we ooit eens langs de Duitse kant terug gefietst hebben was dat aardig op en neer, dus nemen we de gemakkelijkste weg ook maar weer terug.

Terug op de camping wordt het idee geboren om bij de receptie een pizza te bestellen , die worden gebakken in het naastgelegen pizza restaurant. Het is te eten, maar daar is ook alles mee gezegd, die Italianen waren in de oorlog niet te vertrouwen, geef mij dus maar een Duitse biefstuk. Omdat ik morgen naar Vianden wil is dit de laatste nacht op deze camping, eigenlijk hadden we er nog wel wat langer willen blijven, maar dat houden we maar voor een volgende keer.

Zaterdag 14 Mei Wallendorf Pont – Vianden

Vanmorgen zijn we opgebroken in Wallendorf Pont en vertrokken naar Vianden. Onderweg zijn we eerst nog even over camping du Moulin gereden, maar daar leek de wc en de douche op slot te zitten in het hoofdgebouw, later bleken deze voorzieninen in het nevengebouw wel open te zijn, dus besluiten we maar naar camping de L’Our te gaan.  Op Camping de L’Our komen we al gauw een bekende tegen. Jean Paul Nagel zit op het kantoor van zijn camping om inschrijvingen te doen. We boeken voor 2 nachten, betalen € 40.—borg voor de sleutel voor het gratis warm water en rijden naar plaatsje 29 aan het water.

Nadat we waren opgesteld was het luieren totdat ik om half 4 naar de brandweer vertrok waar alle auto’s al buiten stonden. Gilles en Pascal waren daar en ook nog wat anderen. Er werden kleine klusjes gedaan en Pascal was bezig op de computer om het dienstrooster in elkaar te zetten voor de komende week.

Na een hartelijke begroeting waar Paul ook nog even bij aanwezig was, was het weer een gezellig samenzijn. De TLF was afgelopen week weer teruggekomen van de reparateur nadat hij een half jaar uit de roulatie was geweest door een brand in het manschappencompartiment. Daar vloog een lader van een lamp in brand , maar werd gelukkig snel ontdekt door iemand die even binnen liep, en zo de brand in een vroeg stadium kon blussen. De schade was groot, en de reparatie duurde lang. Maar men had het eigen voertuig weer terug. Ook was het vervangend voertuig wat ze geleend hadden van brandweer Ettelbruck stond nog voor de deur, en men had een gedeelte van de bepakking overgeladen.

De gezellige kantine waar ik heel veel leuke uurtjes heb doorgebracht

Later op de middag vertrokken we met de brandweerwagen naar de nieuwe kazerne in aanbouw, dit was vlak naast de camping. Na wat rond gelopen te hebben gingen we weer terug naar de kazerne en nuttigden daar een ijsje wat de andere ploeg had meegebracht.

Nadat ik een flinke fles wijn had gekregen en een jaaroverzicht fietste ik weer terug naar de camping in de hoop daar friet te kunnen halen bij het frietkot van JP. Dit was echter een tegenvaller, de kroeg was dicht en ook het frietkot was uitgestorven. Dan maar een blik erwtensoep warm gemaakt, maar dat was wel mooi ruk.

Zondag 15 mei Vianden

Vanmorgen 2 stokbroden gehaald bij de pomp, en we hadden een fietstocht in de planning. Via het fietspad naar Bettel zouden we in eerste instantie via Roth naar Duitsland rijden, maar de plannen werden bij Station bettel gewijzigd , en de route ging naar Fouhren .

Daar namen we de onzalige beslissing om langs camping Walsdorf te rijden, een fikse afdaling welke we aan de andere kant ook weer op moesten. En dat was geen kattepis. Later nog een pittige klim en toen waren we boven en konden we afdalen richting Vianden. Door een paadje te kiezen daalden we constant heel snel en kwamen we uit bij het uitzichtpunt bij het kasteel.

Nadat we daar even hadden gezeten zijn we over de kasseien teruggerammeld naar de camping, het was druk in de stad met mensen die her en der op de terrasjes zaten.

S’Avonds pannekoeken gebakken met spek die mij niet goed bekomen zijn, tegen 3 uur zakte de misselijkheid en verder aardig geslapen tot kwart over 7.

Maandag 16 mei Vianden – Tarchamps

Vanmorgen zijn we eerst wat broodjes wezen scoren bij de pomp. Daarna hebben we de boel opgebroken en betaald bij JP aan het kantoor. Om 11 uur reden we de poort uit en er stonden 58 kilometer op het programma richting Tarchamps. We gingen in de stad omhoog en daarna richting van de st Nicolaasberg. Vandaar was het een mooie rit , eerst via allemaal kleine wegjes, omleidingen , en uiteindelijk reden we via Doncols in de richting van Tarchamps. Een paar jaar terug waren wij ook op deze camping, Camping Um Bierg.

De simpelheid van deze camping maakt hem uniek. Met behulp van een ploegje werkmigranten uit de hele wereld ,die daar werkzaam zijn wordt de camping gerund. Wat een aardige mensen zijn dat, altijd een praatje en de rust die daarvan uitgaat doet je goed in dit jachtige leven. Nadat we de bus hadden geparkeerd liepen we de camping op om te kijken of er een leuk plekje te scoren was. Met het oog op de hoge temperaturen wilden we graag onder een boom staan, en die waren er vroeger genoeg.

Nu bleken er heel veel omgezaagd, wat gekomen was nadat een storm over de camping was getrokken. Nadat we ingeschreven waren konden we een mooi plaatsje uitzoeken en het nummer doorgeven. Het bestellen van broodjes was gelijk geregeld en we hadden ons hiermee verzekerd van ons ontbijt de volgende morgen. Het is heet op de camping, en we hebben een prima plekje.

Dinsdag 17 mei  Tarchamps

Deze morgen hebben we eerst met smaak de broodjes verorberd die we opgehaald hadden, keurig verpakt in een papieren zak met een in viltstift getekend gezichtje er op, zoiets maakt je dag goed!! Daarna hebben we een stuk wezen wandelen vanaf de camping met een mooi overzicht over het daaronder gelegen gebied.

Zo vroegen we ons af wat het hoogteverschil zou zijn, en of dat op de fiets mogelijk zou wezen. Camping Um Bierg ligt namelijk boven op de berg.

Dus je moet altijd naar beneden als je ergens naartoe wil, en dus automatisch ook weer omhoog als je terug komt. Het moet te doen zijn, maar nu is het veel te warm.

Woensdag 18 mei Tarchamps

Vandaag is het luieren geblazen, tussen de buien door is het niet slim om weg te gaan, dus is er op dat gebied weinig te melden.

Donderdag 19 mei Tarchamps

Eigenlijk hadden we naar een andere camping willen gaan volgens de planning, maar het is hier zo leuk dat we toch maar gekozen hebben om te blijven en van hier uit aanstaande zaterdag maar naar Vuren te reizen.

Wat een uitzicht

Er staan een paar echte Rotterdammers op de camping, die een bord op de deur van de camper hadden staan met de tekst dat alleen Feyenoord fans welkom waren. Na een beetje dollen liet ik hem de foto’s zien van de Feyenoord bus waar we in gereden hadden met Dennis zijn bruiloft. Toen kon het niet meer stuk.

Vrijdag 20 mei Tarchamps

Deze avond hebben we een tafeltje geboekt in het camping restaurant. Om het simpel te houden heb ik sate besteld en Marry een schnitzel. Maar of dat een goede keus is weet ik niet als ik zie dat er op een tafeltje naast ons halve kippen op tafel gezet worden.

Dat ziet er ook niet slecht uit. Een goed idee voor de volgende keer. Maar het smaakte voortreffelijk, een 10 voor de kok en ook voor de bediening. Met een paar biertjes en ijs en koffie na konden we de rest van de avond uitbuiken.

Zaterdag 21 mei Tarchamps – Vuren

Vanmorgen waren we al snel onderweg. Wegens het slechte weer wat de afgelopen dagen onze kant op kwam hadden we de luifel al ingedraaid. Nadat we de fietsen geladen hadden en uitgebreid afscheid hadden genomen zijn we vertrokken naar Weiswampach om daar nog even wat inkopen te doen. Rapido door de supermarkt heen en weer door richting de camping in Vuren waar we zonder problemen in de middag arriveren.