Vakantie Luxemburg 2018

Dinsdag 4 september 2018

Om kwart voor 10 reden wij weg naar Luxemburg, en het was prima weer om te rijden. Onderweg stond de repeater van de NOS aan, waar het weer het gebruikelijke rommeltje op was. Ergernis ellende en een geit. Het stuk tot Eindhoven was het druk, en reden we met een rustig gangetje op de vrachtwagenmodus rond de 85 kilometer per uur weg naar Maastricht.

Op een gegeven moment werd er een bekende stem uit de luidspreker gehoord, De repeater van Zuid Limburg bracht deze vanuit Valkenburg tot ons waar Gert en Thea op de camping stonden. Eerst was het nog een beetje moeizaam, maar later ging het zonder problemen. Na de gebruikelijke nieuwtjes waren we ter hoogte van het vliegveld gekomen waar de ontvangst perfect was. Twee mensen en een gedachte, meer dan 5 minuten lol en geen 9 maanden wachten was zo ongeveer het verhaal achter deze verbinding. Gert had toevallig de band rondgedraaid, en wist dat ik er aan kwam deze morgen. Ook op APRS was ik te volgen en kon hij precies zien waar wij reden. Daarna besloot hij maar een roepje te doen, en dat werkte. Toen we de tunnel inreden was de verbinding weg, en daarna probeerden we op aanraden van een amateur  die meeluisterde naar het gesprek om simplex te gaan werken. De keuze voor 350 werd gemaakt en ook dit ging nog maar net. Intussen waren we op de afslag 57 Oost Maarland aangekomen en reden deze af naar het al jaren in gebruik zijnde koffieplekje. Daar werd wat wind bijgezet en toen werkte het prima. Na een half uur sloten we de verbinding en startten we de motor om weer verder te gaan. Via Battice reden we de A27 op, en daar was het zoals gewoonlijk vrij rustig. Na afrit 12 was er een afzetting en moest alles op 1 baantje met een kilometer of 70 per uur. Dit duurde tot de afslag naar Luxemburg waar we de N57 op reden. Daar was drie weken terug ook een wegversperring, maar die leek nu weer weg te zijn zodat we de hele weg normaal konden vervolgen. Het doel was Camping Um Bierg in Tarchamps, waar we na een uurtje binnendoor gereden te hebben aankwamen.

De ontvangst was allerhartelijkst en nadat we de camping bekeken hadden kregen we in het cafe een bakje koffie aangeboden. Een gezellig kroegje op de camping waar ook gegeten kon worden. Tegelijkertijd werd ook de inschrijving gedaan en we boekten tot vrijdag. Nadat we hadden opgebouwd was het lekker buiten zitten onder de luifel. s,Avonds nog een rondje over de camping gemaakt en naar een film op TV gekeken, Een Duitse oorlogsfilm Die Brucke, eentje welke wij al eens eerder gezien hebben. De temperatuur is nog18 graden in de bus als wij naar bed gaan.

Woensdag 05 September 2018

Om 0600 uur zijn we al wakker door vliegend gespuis wat ook steekt. Nadat we er al een stuk of 10 gevangen hebben is het duidelijk dat die meuziken vanuit de heg komen waar wij rondom in staan. Op het hoger gelegen gedeelte zie ik dat men een caravan aangekoppeld heeft staan om te vertrekken, er komt een prachtig plekje vrij.

Na enig overleg is het wijzer om te gaan verkassen. Op de receptie even gevraagd of dat goed is, en als ik het nieuwe plaatsnummer doorgeef dan kunnen we daar naartoe als de mensen met hun caravan vertrokken zijn. Omdat we daar geen goed zicht op hebben, en er vanaf het plekje nog steeds een discussie te horen is gaan we van uit dat men nog niet vertrokken is. Daar we het niet helemaal vertrouwen ga ik toch maar eens op onderzoek uit en zie dat de mensen met de caravan inderdaad weg zijn en dat bij de afwasplaats een levendige discussie gaande is tussen campinggasten. We kunnen dus verhuizen en rijden na enig gemanoeuvreer  om weg te komen van het plekje weg naar de nieuwe locatie waar minder heggen zijn en hopelijk ook minder stekend ongedierte. De rest van de morgen ziet dat er voorlopig goed uit en na een klein kwartiertje staan we weer overeind en kunnen we koffie drinken. S’middags lekker buiten gegeten, en het is nog steeds 24 graden met een zwak windje er bij.

Na de middag horen we sirenes, niets bijzonders, maar het stopt onder in het dorp. Een ambulance staat bij een huis en later komt daar ook de brandweer bij. Na drie kwartier is er een lawaai van een laagvliegende heli te horen welke over het campingterrein komt en de landing inzet bij het huis. Hier vanaf de camping is alles goed te zien , De heli van de Air Resque is geland en de arts en verpleger gaan naar binnen. Na ongeveer een half uur komt iedereen weer naar buiten, maar er wordt niemand ingeladen. De heli start en met veel lawaai stijgt hij even later op. Ook de ambulance vertrekt, en later gaat ook de brandweer weg. Het ziet er op het eerste gezicht uit als een mislukte reanimatie. Later op de middag komt er ook nog een wagentje van de politie voorrijden die er geruime tijd heeft gestaan.

Rond een uur of vier ben ik nog even broodjes wezen bestellen en volgens de laatste berichten komen er buien aan. De lucht wordt donkerder en heel in de verte onweert het nadat er ook een paar spatjes regen zijn gevallen. Het is allemaal van korte duur, het dreigt wel maar voorlopig valt het nog mee, al is er wel wat meer wind gekomen. Het idee was om buiten pannenkoeken te bakken, maar daar zien we gezien het weer toch maar vanaf en gaan we over op het noodplan (aardappeltjes met bonen en  Ballen gehakt in jus). Rond etenstijd kwam er volop regen, Daar ik met wat anders bezig was had ik de luifel niet schuin genoeg gezet waardoor er een waterzak ontstond. Samen gauw het zeil omhoog geduwd waarna er wel 30 liter water naar beneden kwam. Nadat we de stokken in hoogte veranderd hadden ging het verder prima en kon het water vanzelf naar beneden lopen. Bij de regen zat ook nog hagel en onweer. Na de buien de afwas gedaan, en juist terug begon het weer te regenen. We kregen net voor de bui nieuwe buren, een caravan. Die hadden alles net opstaan toen het begon te regenen. Aan de andere kant waren een paar wandelaars bezig om een tentje op te zetten, maar die hielden het niet helemaal droog. S avonds hebben we wat gelezen en bijtijds naar bed.

Donderdag 06 september 2018

Vanmorgen vroeg wakker en om half zeven naar de douche, een ritueel wat wel meer plaatsvindt zonder vermelding. Maar dit was echt terug in de tijd in een houten hokje waar een paar douche cabines gemaakt zijn. Dit brengt het padvindergevoel uit de jaren 60 weer in beeld. Maar wel een leuke ervaring. Daarna broodjes gehaald en op ons gemak gegeten. Omdat er na de middag weer buien verwacht worden hebben we een wandeling bekeken rond de camping, we dalen af naar het dorp en slaan rechtsaf.

Daarna voor de garage weer naar rechts het veld in over een verharde weg. Daarna bij een bank weer naar rechts, en na een uur zijn we weer op de camping terug. Er is ook een mogelijkheid om de route wat te verlengen, maar gezien het weer durven we dat niet aan. Onderweg een paar spatjes regen gehad, maar dat had geen naam. S’middags een beetje rond de camping gebivakkeerd. S’avonds een Chineesje gemaakt wat lekker smaakte.

Vrijdag 07 september 2018

Vanmorgen heel vroeg wakker in verband met een brandmelding in Ottoland waar de halve regio naartoe is. Rond kwart over 4 ging het alarm af, en daarna gewacht op de eerste foto’s op FB, welke er een half uurtje later al op stonden. Daarna weer in slaap gevallen, maar toch weer bijtijds de oven aangestoken om broodjes te bakken. Hierna ingepakt en de camping wezen betalen, een prima prijs van 17,50 all inclusief per nacht. Het regent een beetje, en verder is de temperatuur goed. We zijn van plan om dwars over te steken naar Vianden om daar te tanken en om zo via de N10 naar Reisdorf te gaan. Via mooie routes binnendoor kwamen we zonder problemen op de camping aan waar we een plekje uitzochten en de bus parkeerden.

Luifel uit, stoelen en de tafel er onder , en de antennes omhoog wat wel bekijks opleverde van mensen die voorbij liepen. Al snel weer het avondeten genuttigd en met de afwas naar de kraan. Wat munten gekocht voor het warm water en de douche, en daarvan terug liepen we Hans Baartman tegen het lijf die ook aan het afwassen was. Dit ontspon zich al snel tot veel verhalen waarbij de andere daar aanwezige campingbewoners met hun oren stonden te klapperen. Voor we het wisten waren we drie kwartier verder en werd het tijd om maar naar de koffie te gaan. S,avonds een film gekeken van wie het laatst lacht en daarna nog wat geluisterd op de HF. Rond 12 uur het mandje in, want de temperatuur zakte hard naar 8 graden binnen de bus deze nacht. Tijd voor een extra dekentje dus.

Zaterdag 8 september 2018

Vanmorgen tegen 07.00 uur wakker en eerst de kachel maar aangestoken om de temperatuur een beetje omhoog te brengen, Daarna een bezoek aan het toilet gebracht waar het al aardig druk was. Veel mensen vertrekken weer richting huis. Daarna gelijk maar naar de bakker aan de overkant van de straat voor verse broodjes te halen. Terug van de bakker was het al een graad of 15, en ook de zon kwam er door, dus kon de kachel weer uit en zou de grote rode bol de rest van het werk doen. Het belooft mooi weer te worden en we willen wat gaan wandelen.

Voor het zover was hebben we eerst koffie gedronken, en een praatje gemaakt met onze buurman waar we naast waren gaan staan. Die had ik al naar de antenne zien kijken, maar toen hij vertelde dat hij bij de luisterpost in Eibergen had gewerkt ontspon zich al gauw een gesprek over deze luisterdienst , de hobby als zendamateur en natuurlijk over het KOEL evenement van vorig jaar in de luisterpost. Daar had hij geen weet van dat het er was, dus heb ik hem het adres van de website gegeven zodat hij alle foto’s kon bekijken. Later kwam Hans Baartman nog langs, die was met de fiets een rondje wezen maken en landde hier op de camping waar hij met zijn Corry op de camping stond. Hele verhalen van vroeger, en voor we het wisten was het 1 uur, dus snel gegeten en onderweg om via de weg naar Wallendorf Pont te lopen . Het was prachtig weer, een blauwe lucht en veel zon. Bij Wallendorf Pont liepen we de brug over en via het dorp.

Bij de kerk even op het muurtje gezeten en uitgerust, daarna zijn we weer verder gelopen en bij de bunker uit WO2 zijn we de brug over gegaan. En lopen we weer Luxemburg in. Net over de brug staat weer een bankje waar we neerstrijken, lekker in de schaduw en een prima plekje om te zitten. Even wat drinken en verder maar weer via het rustige wegje in de richting van Reisdorf. Verderop komt de bebouwing in zicht en later hebben we zicht op de camping. Nog even de brug over en we zijn weer thuis.

Als we de camping oplopen worden we uitgenodigd voor wat drinken bij Hans, waar we even later naartoe gaan . Even hebben we overwogen om te gaan eten, maar later hebben we toch maar patat gehaald en dat was een succes, prima frietjes, een lekkere bamischijf en een frikandel. S’Avonds hebben we wat gelezen en zijn we rond 11.00 naar bed gegaan.

Zondag 9 september 2018

Vanmorgen rond 7 uur wakker, maar tot 9.00 uur op bed gelegen. Daarna rap naar de WC en door naar de bakker voor broodjes. Dat was snel gebeurd, en kon ik gaan douchen, Prima douches en lekker warm water. Koffiedrinken en tegelijk naar de ronde van Gorkum luisteren welke om 11.00 begint. Mooie berichten over PA6FBG wat ik door deze vakantie gemist heb. Als de ronde afgelopen is dan begint de vossenjacht. Ik heb geprobeerd in te melden met de telefoon, maar de wifi van de camping laat dat niet toe.

Ontvangen kan wel maar spreken niet. Rechtstreeks op 4g kom ik niet meer op de NOS, straks nog wel een keer proberen dus. We zitten lekker buiten aan het water en het is prachtig weer. Het is niet gelukt een verbinding met de radiokelder te maken, dus nadat de ballon gevonden was maar wat zitten schrijven en lezen. S,avonds gemakkelijk gegeten, worstjes met broodjes. Om half 8 kwamen Hans en Corrie op onze uitnodiging een bakkie koffie drinken en daarna tot 10 uur buiten gezeten en een biertje gedaan. Het werd al snel kouder dus de visite ging naar huis, en daarna hebben wij een film over treinreizen bekeken. Om 11.00 uur naar bed.

maandag 10 september 2018

Vannacht goed geslapen, en niet koud of warm gehad. Rond 6 uur weer wakker ,maar nog een keer omgedraaid tot half 8. Toen als een raket er uit en naar het toilet en naar de bakker. Daarna douchen en water warm gemaakt om mee te nemen voor onderweg koffie te zetten. Straks alles inpakken en we gaan verkassen. Voor het zover was kwam de buurman nog langs en hij vertelde dat hij onder de indruk was van de foto’s van het KOEL evenement. Er stonden geen bekenden van hem op omdat hij later bij die dienst had gezeten, maar vond het een prachtig evenement en leuk om de foto’s te bekijken. Het inpakken liep gesmeerd, antennes afgebroken en opgeruimd,stoelen er in en rond half elf zijn we naar het kantoor gegaan om af te rekenen. Daar hebben we nog even over de zendhobby gepraat en later ook nog even bij Hans en Corrie afscheid wezen nemen. Daarna nog een bakje koffie gedronken en om 11.00 uur  reden wij uitgezwaaid van de camping weg.  Via Wallendorf Pont zijn we via een ommetje door Duitsland gereden naar Roth, waar we via de brug weer in de richting van Vianden reden. Daar hebben we verder geen bekenden gezien, en bij de brandweer was er niemand aanwezig. over de brug zijn we in de richting van Stolzemburg gereden, maar eerst . hebben we nog een stop gemaakt bij de begraafplaats om het graf van Flonz te bezoeken.

Dit is toch weer een feit om even bij stil te staan. Voor we de begraafplaats oplopen worden we aangesproken met de vraag of ik Engels versta. Een oudere man wil weten of hij hier mag overnachten. Nadat ik hem verwezen heb naar de camperplaats lopen we verder over de begraafplaats naar de kerk en later naar het graf. Daar staan enkele gedenktekentjes op

, en veel herinneringen komen weer terug uit vroeger jaren bij de brandweer met hem. Als we teruglopen komen we de Scottschman weer tegen zoals hij zichzelf noemt. Hij was in Nederland bij de luchtmachtbasis geweest in Leeuwarden. Vol trots neemt hij zijn petje af en laat een embleempje zien van de luchtmacht waarna ik hem vraag of hij een airman is geweest. Dit beaamt hij en vertelt van de grote potten bier die hij in Nederland heeft gedronken. Na een goede vakantie gewenst te hebben gaan we ook weer verder. Via Stolzembourg richting Dasbourg Pont en daarna de klim naar boven. De routeplanner staat op Enscherange waar we na een tussenstop voor een broodje arriveren via een eigen spoorovergang naar de camping. We arriveren op camping Camping Val d’Or .Als we gezien hebben dat de receptie tot 2 uur gesloten is besluiten we eerst even rond te kijken.  Het ziet er leuk uit, en alles is prima verzorgd. Als we even later een vrouw aanspreken ziet die de beheerders lopen die vertellen dat we verder kunnen rijden naar een plekje.

Uitladen , en de luifel uit, en een half uurtje later zitten we er klaar voor. Later de inschrijving gedaan en met een lekker wijntje in de zon gezeten. S’avonds aardappels met bonen gegeten en naar een film van de Witte van Zichem gekeken. Zodoende was het weer half12 voordat we naar bed gingen.

Dinsdag 11 september 2018

Vandaag weer een beladen dag met veel herinneringen . 17 jaar geleden waren we ook in Luxemburg toen de twin towers instortten. Hierover staat weer veel te zien en te lezen op het facebook. Deze morgen om half 8 uit bed en richting sanitair geweest.

Daarna om 9 uur broodjes gehaald en even het verhaal bijgewerkt. Rond ons heen gaat iedereen weg, een stel met een caravan, en een stel met een tent wat bij ons op het veld staat, dus blijven we alleen over. S,middags broodjes gegeten en daarna een rondje wezen lopen wat toch weer te zwaar was voor de knie van Marry.

Dus weer last, maar we hadden wel prachtige vergezichten over het dorp en de omgeving.  We zijn goed terug gekomen op de camping waar we de rest van de middag gezeten hebben. Mooi weer 24 graden , en veel zon. s’Avonds bonen gegeten met gekookte aardappels en ballen gehakt met lekkere jus. Na het eten rustig aan op de camping weer wat gelezen en een filmpje bekeken. Om een uur of 11 naar bed, en morgen dan vangt de terugreis aan.

Woensdag 12 september 2018

Vanmorgen redelijk vroeg uit bed en eerst onder de watervoorziening doorgeweest, dan zie ik er weer een beetje toonbaar uit. Daarna broodjes gehaald en gegeten. De luifel hadden we gisteren al ingedraaid, en we hoefden alleen de stoelen en de tafel er nog maar in te doen.

Haast hebben we niet, als we maar voor de spits thuis zijn is het prima. Rond een uur of 10 rijden we weg in de richting van Weiswampach waar we eerst nog even een stop maken bij de hele grote supermarkt van Massen om melk in te slaan. Het is een beetje traditie geworden dat we voor de hele familie melk meebrengen. Nadat we deze in de koeling gezet hebben rijden we even later de grens met Belgie over en gaat het in de richting van St Vith waar we de rijksweg opgaan. Bij Luik valt een spatje regen, het regent daar altijd als we daar voorbij komen. En als we de tunnel bij Maastricht zijn doorgegaan wordt het tijd voor een broodje warvoor we dan even een pauze maken op een parking. Daarna zonder problemen naar huis gereden waarbij het net voor Eindhoven begon te regenen. Het was weer goed thuiskomen na een mooie week relaxen.

Alle foto’s van onze vakantie zijn te zien op

https://photos.app.goo.gl/KR8QM7FLiygeuQFF6