Op de Veluwe juni 2022

27 juni huis-Uchelen

We vertrekken via de A15 in de richting van de Veluwe voor een midweekje weg. Om niet voor verrassingen te staan hebben we een week geleden op camping de Wapenberg in Ugchelen een plekje geboekt. We draaien de A50 op bij knooppunt Valburg, en via een stukje A12 dan het volgende stukje A50 te nemen tot onder Beekbergen. Omdat we te vroeg zijn heb ik vlakbij de camping een parkeerplaats ontdekt waar we mooi even een bakje kunnen doen en wat eten.

Bij Transferium Het Leesten heb je een vertrekpunt voor wandelaars , fietsers, of voor koffiedrinkers zoals wij. Op de mooie onderhouden parkeerplaatsen is het erg druk, mensen komen en gaan, heel veel komen met een hond om deze even uit te laten.

Als we enige minuten later op de camping aankomen krijgen we een mooi plekje tussen de bomen en het groen, wat zeker niet vervelend is met deze warme dagen.

Als we staan opgesteld, en de luifel is uitgedraaid rijden we voor een verkenningsfietstochtje naar Ugchelen.

28 juni Radio Kootwijk

Als radiozendamateur moet je natuurlijk Radio Kootwijk gezien hebben, het gebouw op de Veluwe wat mooi is van lelijkheid heeft een rijke historie. Hier moest de zendapparatuur voor de lange golf gehuisvest worden voor de communicatie met de overzeese Nederlandse koloniën, met name Nederlands-Indië


In 1923 nam de PTT het radiotelegrafisch zendstation in gebruik voor de lange golf. Voor die tijd een technisch hoogstandje. Snel daarna werd overgestapt op het zenden via de korte golf.

Voordat we dit kunnen aanschouwen rijden we via smalle fietspaden die kant op en komen al snel langs een transformator station wat gebruikt werd voor de stroomverzorging van de zenders.

Met de daarbij staande masten is het een imposant gezicht. Even later drinken we wat bij een zitbankje waar je het idee bij hebt dat het ook gebruikt kan worden als toilet.

Als we even later de open vlakte op rijden zien we voor ons het gebouw staan. Men heeft de zenders verwijderd en het wordt nu gebruikt voor culturele doeleinden. Jammer dat men het niet in originele staat heeft gelaten.

Als we het voorplein met de koelvijver betreden is het een imposant gezicht, wat een gebouw!

We vervolgen de route door bosrijk gebied en komen even verder bij de watertoren welke ook deel uitmaakte van het complex.

Via Radio Kootwijk rijden weer terug naar de camping, maar omdat we toch nog tijd over hebben maken we nog even een rondje in de omgeving.

29 juni Beekbergen

Deze morgen eerst wat broodjes gebakken voordat we kunnen eten, lekker buiten in de zon, dat is pas leven. Vandaag doen we een rondje Beekbergen, en op de terugweg landen we op het station.

Daar is door de weeks niet veel te beleven, maar het was wel leuk even over het perron te lopen en bij de daar opgestelde treinen te kijken.

 Terug op de camping krijgen we visite van een zendmaatje John uit Ugchelen. PD3JBK die even een blikje komt drinken.

30 juni Naar het kanaal

Een rondje naar het kanaal staat voor vandaag op het programma, het valt op dat je van hieruit toch wel vaak een heel stuk dezelfde weg moet rijden om aan een nieuwe route te beginnen.

Dat komt omdat de Hoge Veluwe  is omgeven door een hekwerk en maar een paar toegangswegen heeft. Als je dus die kant op wil dan moet je daar altijd omheen. Wat ook een dingetje is dat zijn de veel te smalle fietspaden waar je bij tegemoetkomend verkeer levensgevaarlijke toeren uit moet halen om elkaar veilig te kunnen passeren.

Via Lieren komen we op een mooi fietspad langs het kanaal, doch door werkzaamheden op de route is deze afgesloten en keren we terug om enige tijd later de geplande tocht weer te hervatten.

Op de terugweg kruisen we in Lieren opnieuw de weg waar we heen ook langsgingen , en besluiten om daar een broodje te eten.

Op die kruising staat een bord met een plattegrond, en het is verbazingwekkend hoeveel mensen daar stoppen om te kijken waar ze heen moeten.

Terug op de camping lekker buiten zitten genieten van de rust en het mooie weer.

1 juli Uchelen-huis

Het zit er weer op, de tocht gaat weer naar huis toe als we alles hebben ingepakt. Nu via de A1naar knooppunt Hoevelaken, dan de A28 op, en bij Rijnsweerd de 27 op. Via de provinciale weg bij Meerkerk lekker door de polder richting huis. Het zit er weer op.