Naar Echterbosch in Midden Limburg

Maandag 5 september

Deze morgen eerst uitgebreid gegeten en daarna de spullen ingepakt voor het vertrek naar Limburg waar we rond een uur of 12 naartoe gingen. Via de A15, Knooppunt Deil, Eindhoven reden we naar het plaatsje Echterbosch waar we eerst bij een boeren camping keken of dat wat was. Men had daar alleen plekken welke volop in de zon lagen, dus nadat we plan B in werking hadden gezet belandden we op Natuurcamping de Diergaard.

Daar werden we vriendelijk ontvangen en konden we een plekje zoeken wat lekker uit de zon was. Via de Martin Zegwaardlaan komen we op het plekje aan wat we uitgezocht hadden. Wat een leuke camping is dat. Hoewel het er een beetje rommelig uit ziet heeft men het daar prima voor elkaar. Schone toiletten , ruime douches en een overdekte plaats voor de vaatwas, allemaal in het zelfde gebouw.

De toiletruimte, douches en afwasplaats

Men heeft de camping een paar jaar geleden gekocht en er is al veel opgeknapt. Het geeft mij een beetje een Efteling gevoel als ik de entree zie.

Ook is men bezig met het inrichten van een kroegje waar een biertje getapt kan worden, maar er moet nog veel gebeuren. Onder een afdak staan een tal van oude attributen opgesteld rond een houten rijtuig.

Een grote partytent er voor met banken en tafels. Hier hangen ook bordjes met 40 er op, dat is niet de snelheid die gereden mag worden, maar de leeftijd van zoon Sido.

Deze is volgens een bord bij zijn caravan de probleemoplosser van de camping. Al gauw krijgen we visite van een stelletje kippen, en een stukje verder lopen schapen en er naast ook een paard.

De antenne is snel opgezet en de kabels naar binnen gelegd. De NOS is loeihard, maar dat komt door het opstappunt in Sittard.

De zon liet ons niet in de steek , en zette weer 31 graden op de klok. Nadat we opgesteld waren was het tijd voor relaxen wat in deze leuke entourage dan ook best wou lukken.

Dinsdag 6 september 2022. Echterbosch-Haaren

Wegens het afwezig zijn van de bakker welke normaal op de camping verschijnt moeten we zelf broodjes bakken. Dat is geen probleem, maar neemt wel tijd in beslag. Als we ook de broodjes voor onderweg in hebben gepakt wordt er een aangepaste fietstocht voor Komoot geladen.

Gezien de warmte is deze een heel stuk door het bos en niet te lang. Deze tocht voert ons naar het huisje achteraan de Breukelderveestraat waar Willem Roubroeks woonde, een van de slachtoffers van de viervoudige moordpartij in 1931. Het huisje staat er nog steeds , pal aan de Duitse grens.

Het huisje uit het boek vanJ.A.Blaauw

Het lezen van een boek over deze geschiedenis was er mede in debet aan om deze locatie als vakantiebestemming te kiezen. Heel veel foto’s zijn er niet te maken, omdat het huisje helemaal in het groen verscholen ligt, maar door de karakteristieke manier van bouwen is er geen twijfel mogelijk als we het vergelijken met een foto uit het boek.  

Van hieruit gaat het door het bos over zandpaden, en via een kerkhof met allemaal witte kruizen er op komen we bij de kerk in Obspringen waar we op een bankje de broodjes eten en wat drinken. As we onze weg vervolgen rijden we door de velden waar de windmolens staan , heel veel wegjes doorkruisen dit gebied, en het is fantastisch hoe rustig je daar kan fietsen.

Via Waldfeucht komen we weer terug op de camping, waar het idee geboren wordt om een bakker op te zoeken. We rijden een rondje van een kilometer of 7 aan de Nederlandse kant, maar komen niets tegen. Dan besluiten we om naar Waldfeucht te rijden waar 2 supermarkten op een industrieterrein zitten. Brood en pap zijn snel gekocht en we gaan weer terug naar de camping.

Als we daar terugkomen staat er een eerder op die dag door ons gelokaliseerde brandweerbus op de camping. Als ik een praatje maak hoor ik dat de eigenaar hem zelf heeft ingebouwd en dat men deze week onderweg is om hem uit te proberen.

Sávonds buiten gezeten en genoten van het mooie weer. Als we tegen 10 uur naar bed gaan hebben we alles droog weggezet, er wordt regen verwacht. Tegen een uur of 1 in de nacht worden we wakker van een hevig onweer en een fikse regenbui. Het dakraam staat nog open, dus als een raket er uit om het dicht te draaien. Het vuren is niet van de lucht, en de donder doet alles schudden.Tussen de buien door even een controle rondje gedaan om te kijken of alles vast zit. Zo te zien is dat geen probleem, al lijkt het dat bij de buurman de luifel is ingestort. Ondertussen rukt de wind aan de luifel welke wij ook uit hebben staan, omdat er met dit weer toch niets aan te doen is moeten we het maar afwachten of alles heel blijft. We gaan daar in ieder geval maar van uit. We staan niet op het beste plekje als het zulk bar weer is, maar als de zon schijnt dan genieten we van de schaduw van de hoge bomen. We hopen maar dat ze niet omwaaien.

Woensdag 7 september 2022. Echterbosch- moordkruis-Saeffelen- Bochem

Als we deze morgen wakker worden dan blijkt alles nog overeind te staan, bij ons wel in ieder geval. Bij de buren is inderdaad de luifel ingestort, maar dat dacht ik al gezien te hebben met de bliksemflitsen vannacht.

Onderweg naar het toilet is  er voor bij de camping een fikse puinhoop, een grote partytent die daar stond opgesteld is compleet  opgewaaid en 3 meter hoger in de bomen beland.

Wat een ravage, de plek waar hij heeft gestaan ligt bezaaid met glaswerk wat gesneuveld is, dozen met bestek liggen her en der verspreid, banken en tafels op zijn kop. Nadat de eigenaars de ergste puinhopen hadden opgeruimd hebben we gezamenlijk de tent uit de bomen gehaald, wat geen eenvoudig klusje was. Stokken krom, het zeil gescheurd, een hoop schade.

Nadat de tent weer op de begane grond stond kregen we van de campingbaas een uitnodiging om koffie met vlaai te komen eten waar we dankbaar gebruik van gemaakt hebben en wat prima smaakte.

Na de koffie werd de komoot weer gestart voor een tochtje van 25 KM. Via het moordkruis van Putbroek wat daar werd geplaatst naar aanleiding van deze viervoudige moord welke daar op die plek in 1931 werd gepleegd en waarbij de slachtoffers werden begraven in de achterliggende bossen. Het vierde slachtoffer wat in het huisje op de grens woonde werd later gevonden en ook hij was vermoord.

Het moordkruis van Putbroek, de plaats waar de mannen werden vermoord

  Met wat omwegen reden we via Saeffelen en via de velden naar Waldfeucht terug. De route was langs de supermarkt van de Aldi, waar we brood gingen halen. En terug naar de camping om een lekker biertje te nuttigen.

Donderdag 8 september 2022 Echterbosch-Montfoort

Na een nacht waarin het wat geregend heeft zijn we om half 10 uit bed gerold, wat een leventje!!!. Nadat we gegeten hebben lijkt het vandaag voorlopig droog te zijn, de temperatuur is wel wat naar beneden , maar zeker niet vervelend. Dus rap op de fiets voor een rondje van 23 Km naar het kasteel van Montfoort.

Een afwisseling van zon en bewolking op deze morgen, en om 13.00 zijn we weer terug op de camping. Lekker buiten met de laptop nog een paar nieuwe Komoot routes in elkaar gezet, al lijkt het er op dat er veel regen aan komt.

Er staat voor zondag een reisje op het programma met een toeristisch lijntje met de trein. Afwachten dus of dat de weergoden ons gunstig gestemd zijn.

Vrijdag 9 september 2022 Echterbosch Schaltbruch

Na wat regen en onweer deze nacht schijnt de zon weer, om een uur of 8 uit bed en eerst eens gekeken wat er voor weer aan komt. Buienradar belooft droog weer tot 13.00 uur. Vanmorgen is de bakker weer op de camping, om 09.00 uur, en deze heeft heel lekkere broodjes. Rapido gegeten en een fietstripje van 23 Km voorbereid naar Susteren.

Veel wegen door de velden en een lang fietspad door het bos. Een mooi tochtje, al is het wat winderig, maar met een elektrische fiets heb je altijd de wind mee.

Onderweg in het bos nog even gezeten, lekker uit de wind, maar daarna de weg weer vervolgd voor de laatste 5 kilometer naar de camping waar we droog aankomen. S’Middags wat zitten schrijven op de laptop.

Zaterdag 10 september 2022.

Vandaag zal het volgens de berichten een regendag worden, in ieder geval is het droog als de bakker op de camping komt. Lekkere broodjes welke we met smaak opgegeten hebben. Daarna heeft het wat geregend, en als we van plan waren om even naar de winkel te gaan kregen we weer een bui. Tegen 12.00 lijkt het te verbeteren en starten we de fietsen voor een reisje naar de Aldi in Waldfeucht, een paar kilometer verder. Net voordat we daar aankomen komt de regen met bakken uit de lucht. We hebben het bijna droog gered. We konden de fietsen droog parkeren onder een afdak, dus toen we daar waren konden we schuilen. Nadat we wat boodschappen hadden gedaan reden we weer terug naar de camping om te eten.

Het was droog tot half 5 toen kwamen er weer nieuwe buien. Omdat we vanmiddag laat gegeten hebben staat er voor vanavond een blik erwtensoep op het programma.

Zondag 11 september 2022. Echterbosch Schierwaldenrath

Deze morgen eerst weer broodjes gehaald bij de ingang van de camping als de bakker luid toeterend heeft aangekondigd dat hij er is.

We krijgen de buurkat Loena op visite omdat het baasje een paar dagen niet thuis is. hoppakee, doe maar net of je hier thuishoort.

Om 12.00 uur willen we afreizen naar Schierwaldenrath voor een tocht met een toeristisch treintje.

Gisteren heb ik de route nog aangepast omdat het prachtig weer is. De heenreis gaat weer door mooie landwegen welke autovrij zijn.

Uiteindelijk komen wij aan bij Kleinbahnmuseum Selfkantbahn. Het parkeren van de fietsen vergt nog wat zoekwerk, maar we vinden snel een stevige paal om ze aan vast te leggen.

Snel worden 2 kaartjes gekocht voor de hin und ruckfahrt en is het wachten op de trein welke nog binnen moet komen. Dit gebeurt enkele minuten later en het is een hele drukte op het eerst zo rustige perron.

De vertrektijd is 13.00 uur, en tegen die tijd zoeken we een plekje in een van de oude rijtuigen. Met de dieseltractie er voor rijden we door het landschap, kruisen we wegen zonder dat er spoorbomen staan, en komen aan op het eindpunt in Gillrath.

Iedereen even een frisse neus halen in de buitenlucht terwijl men de lok aan de voorkant van de trein rangeert.

Als iedereen weer is ingestapt dan gaat het in omgedraaide richting weer terug naar Schierwaldenrath waar we op een terrasje bij het station koffie gaan drinken.

De terugreis gaat weer door dorpjes en via landwegen terug naar de camping.

Maandag 12 september 2022  Echterbosch Kirchhofen, vliegveld

Vanmorgen moeten we zelf broodjes bakken, de bakker is vrij vandaag. Dit kost de nodige tijd, maar daarna kunnen we vertrekken.

Via Waldfeucht rijden we weer door de velden en stoppen bij een oude kapel in het bos. Een mooi kapelletje waar de kaarsjes branden bij het altaar.

Daar tegenover in de verte staan een molen en de kerktoren gebroederlijk naast elkaar. Via verharde en onverharde paden rijden we via Bocket en Hontem met een omweg naar Obspringen waar we bij de kerk op het bankje weer een broodje eten.

Van hier uit besluiten we van de route af te wijken en via Schondorf bij het vliegveld van Heinsberg -Selfkant te gaan kijken.

Daar aangekomen wordt er gevlogen met 1 vliegtuig. Vanwege de hitte vertrekken we weer snel en pikken in Obspringen de route weer op.

Om via Bruggelchen weer terug te rijden naar de camping.

Dinsdag 13 september  2022 Echterbosch-Posterholt

Volgens de berichten laat de bakker het vandaag ook afweten, dus maar even op de fiets gestapt naar Waldfeucht om ze zelf te gaan kopen. Eigenlijk is dat goed te doen, en een 20 tal minuten later ben ik weer terug op de camping.

Deze dag staat er een tocht gepland deze gaat over verharde, maar ook over onverharde bospaden via Bruggelchen, Haaren naar Posterholt.

Dit is een mooi plaatsje wat we weer verlaten en via de bossen weer terecht komen bij het eerder genoemde moordkruis. Van daaruit gaat de toer met een omweg terug naar de camping.

Rond een uur of zes worden er buien verwacht, dus besluiten we maar om voor die tijd alles in te pakken en de luifel in te draaien. Als we dit gedaan hebben begint het te regenen, dus rap naar binnen om te eten. S’avonds wat filmpjes gekeken.

Woensdag 14 september 2022

Vanmorgen regent het nog steeds, en de vooruitzichten zijn slecht.

We besluiten om te vertrekken. De rekening ligt al klaar en als we deze betaald hebben dan kunnen we weg. Na hartelijk afscheid te hebben genomen van Martin Zegwaard rijden we via de Martin Zegwaardlaan de camping af. Hier komen we graag nog een keer terug.