Juni 2022 Alphen en omstreken

Maandag 13 juni Huis –Alphen Naar Belgie via Baarle Nassau

Om een paar dagen te gaan fietsen rond Baarle nassau hebben we een plekje geboekt op minicamping Boshoven in Alphen. We waren daar al eerder enkele jaren terug, en hebben daar goede herinneringen aan. Toen hadden we geen fietsen bij ons wat wel een gemis was. Omdat we een paar uur te vroeg van huis gegaan waren reden we om 12.00 uur al voorbij de camping waar we om 2 uur pas terecht konden. Het besproken plekje was niet meer bezet, maar een stukje verder konden we op een zijweg staan tot dat het tijd was. Iets te vroeg arriveerden we op de camping waar we hartelijk werden ontvangen en op het gereserveerde plekje konden gaan staan.

S’Middags zijn we wezen fietsen, over Baarle Nassau naar Ravels, en met een omweg weer terug. Het was wel lastig om iedere keer te kijken welke weg wij moesten nemen.

Maar daar gaat verandering in komen als we de Komoot app gebruiken op een extra telefoon op het stuur . Dan kan je een route samenstellen en krijg je ook routebegeleiding.

Dinsdag14 juni klapexter

Deze morgen is het prachtig weer, we hebben het Bels Lijntje ontdekt wat vlakbij de camping langsloopt. Dit is een veel mooiere route naar Baarle Nassau dan langs de provinciale weg. Op de inmiddels aangepaste en van Komoot voorziene telefoon hebben we nu route begeleiding met gesproken woord.

De route welke geladen is loopt via de Klapexter naar de voormalige kolonie waar vroeger landlopers naartoe werden gebracht om te werken. Als we daar arriveren is het gelijk tijd voor een broodje te eten.

De gebouwen liggen achter groen verscholen, maar zijn toch imposant, en ook nog te bezichtigen. Een prachtige route brengt ons weer terug op de camping.

Woensdag15 juni Baarle Nassau via de camping Chaam, een rondje.

Deze morgen hebben we een uitnodiging ontvangen, de campingbaas is jarig en wil dit vieren met koffie en gebak op de camping. Als er wat tafels en stoelen zijn verhuisd dan kan het feest beginnen in de tuin achter het huis. Een bakje thee of koffie, en een stuk vlaai er bij smaakt prima, het is echt feestweer en het wordt al snel weer warm. Na afloop krijgen we nog een rondleiding door nieuw gemaakte appartementen welke in een voormalige schuur zijn gevestigd en welke te huur zijn. Het ziet er prachtig uit, mooie kamers, en een prachtige centrale hal. Na deze rondleiding gaan we op pad. De route voert ons via Baarle Nassau naar Chaam, waar we plotseling over een camping rijden. Omdat de hele familie daar volgende maand met vakantie naartoe moet , is ons gevraagd om op de camping te kijken in de aldaar staande privé sanitair ruimte hoe groot dat is. Als we op de camping zulke hokjes zien staan mogen we van een man die daar juist zijn hond aan het uitlaten is bij hun caravan in de sanitair ruimte kijken.

Een gesprekje met zijn vrouw laat ons weten dat zij ook uit de buurt komen. Het bleken Leen Post en zijn vrouw te zijn van de banden uit Sliedrecht. Het is een leuk gesprek , maar we moeten weer verder. Via de bossen en de velden komen we weer terug op de camping.

Donderdag16 juni Turnhout Bels lijntje uit

Het Bels Lijntje is iedere dag ons punt van vertrek, tegenover de camping loopt dat door de bossen. Het is een prachtig fietspad wat we vandaag willen volgen naar Turnhout.

Als we Baarle Nassau door zijn dan wordt alles wat rustiger op deze voormalige treinroute. Afwisselend rijden we de ene keer in Nederland en op het volgende moment weer in Belgie. Dat herhaalt zich verschillende keren op deze route.Bossen en landerijen wisselen zich af ver van het gemotoriseerd verkeer. Deze route loopt parallel aan de N260 welke 150 meter verder naar het oosten ligt. Parallel aan het fietspad loopt de Stationsweg in de gemeente Weelde. Op de plek waar vroeger een station heeft gestaan zie je nu een kunstwerk wat aangeeft waar dit was.

Er is veel afgebroken langs dit lijntje, maar er staan toch nog wel een paar gebouwen welke afkomstig zijn uit de tijd dat hier de trein reed. We kruisen de N132, de Steenweg op Zondereigen en een paar kilometer verder de N119, de Steenweg op Baarle Hertog. Dit zijn al lang geen steen wegen meer, maar asfalt wegen geworden door de tijd heen.

Even verder rijden we midden door een plassen gebied wat het Turnhouts Vennengebied heet. Enige tijd verder wordt het al weer drukker met de bebouwing en rijden we de buitenwijken van Turnhout in, en als we nog een paar straatjes zijn overgestoken dan komt het kanaal wat door Turnhout loopt in zicht. En daarbij ook een  brug welke we oversteken. De route loopt verder parallel aan de spoorlijn, en nadat we de Gulden sporenlei zijn overgestoken belanden we via een parkeerterrein achter het station.

Dit is het eindpunt van de voormalige spoorlijn het Bels Lijntje, en ook het keerpunt van onze tocht. Als we op de terugweg het merengebied naderen zien we daar een uitkijktoren met wat bankjes er bij, het is etenstijd, dus stoppen we daar en klim ik naar boven.

Mooie uitzichten over de plassen is de beloning. Als we weer verder gaan houden we vlakbij de afrit naar Zondereigen nog even halt om het restje brood op te eten en wat te drinken.

Daarna het laatste stukje naar Baarle Nassau, en vandaar terug naar Alphen.

Vrijdag17 juni Alphen -huis

Deze morgen gaan we inpakken en is ons midweekje weg weer voorbij.

Nadat we uitgezwaaid zijn rijden we via de N260 naar de A58, en zo via de A27 weer richting huis .