Eck en Wiel

Vrijdag 28 juni 2024

Nadat we een heel erg warme week achter de rug hadden waarin we niet weg konden wegens verplichtingen en een geplande reparatie aan de bus besloten we maar om nog juist voor de zomerdrukte even weg te gaan. Eigenlijk hadden we er idee in om ergens in de buurt van Acqoy  een camping op te zoeken, en daar wat te gaan fietsen en gelijk een beetje rond te kijken op plaatsen waar een deel van mijn familie vandaan kwam. Toen ik vanmorgen wat campings belde bleken zij allemaal vol te staan, een probleem wat zich steeds vaker voordoet. Vroeger kon je gewoon aan komen waaien, maar nu moet je overal boeken, en doe je dat te laat in verband met de weersvooruitzichten dan pis je er naast. Dat was dus wat er nu ook gebeurde, en na verschillende campings in die omgeving gebeld te hebben besloten we het wat verder weg te zoeken en het familieonderzoek uit te stellen. Al zoekend kwamen we terecht bij een camping in Eck en Wiel in de Betuwe, iets verder weg dus. Op internet kwamen we bij Camping de Ooievaar, eigenlijk een camping waar je in een joert kan slapen.  

Een joert is een traditionele ronde tent die vooral wordt gebruikt voor bewoning door rondtrekkende veenomaden, die schapen, geiten, kamelen en/of paarden houden, en die leven in de koude droge steppegebieden van Centraal-Azië.

Op de foto’s zien we er verschillende staan, maar wat we ook zien is dat er twee camperplaatsen zijn op het veldje. Als we online een boeking doen dan is er nog plaats, en die gaan we pakken. Nadat we even gewacht hebben op een bevestiging besluit ik maar even te bellen met de vraag of er inderdaad een plekje is. Dit wordt bevestigd, en nadat ik gevraagd heb hoe laat we terecht kunnen krijg ik te horen dat er geen probleem is en dat we gelijk kunnen komen. Voordat het zover is moeten we nog de nodige kilometers maken, en dat bleek niet bepaald mee te zitten. De A15 liep meerdere keren vast, en nadat we bij Tiel de afrit hadden genomen bleek dat de provinciale weg naar het veer van Amerongen afgesloten was. Dus een omleiding….welke uiteindelijk via industrieterreinen weer uit kwam op de plek waar we er in gereden waren. Van hieruit werden we via een flinke omweg toch in de richting van Eck en Wiel gestuurd. We waren gewaarschuwd voor een steile stoep welke we af moesten, en dat klopte aardig. Uiteraard is dat geen probleem, en onder aan de dijk gekomen zetten we de bus stil. Na aangebeld te hebben bij het huis zien we geen leven, maar wel wat geblaf vertelt ons dat er een hond binnen zit. Als ik weer ingestapt ben dan komen er 2 honden aan rennen die ons vrolijk blaffend verwelkomen. Als even later de campingbaas verschijnt laat hij ons trots de toiletten zien.

En de gemeenschappelijke ruimte waar je kan zitten als het regent. Het ziet er allemaal super mooi uit, want het blijkt pas nieuw te zijn.

Als we even later op het veldje komen ben ik vrij om de bus neer te zetten op een plekje wat ik het beste vindt. Dat is snel bekeken, de blokken er onder en de fietsen er af waarna de luifel uitgedraaid kan worden. Stoelen en tafeltje er uit, wat vanglijnen aan de luifel, en we zitten. Wat een luxe hier, we hebben bijna een privé camping omdat we de enige camping bezoekers zijn.

Wat is dit leuk, iets heel anders dan je gewend ben op een reguliere camping. De joerds worden wel bewoond, en nadat ik een praatje heb gemaakt met de buurman blijken er diverse bewoners aanwezig en weet hij te vertellen dat er 8 katten op de camping rondlopen.  

Enige tijd later wat nieuwe Komoot routes in elkaar gezet vanaf de camping, en die hopen we morgen te gaan fietsen. s’Avonds nog wat buiten gezeten en het verslag gemaakt, morgen weer een dag, tenminste laten we het hopen.

Zaterdag 29 juni 2024

Vanmorgen niet te laat uit bed, op deze camping is geen broodjesservice dus moeten we zelf bakken. Maar voor vandaag zijn we gered met nog wat tarwebrood uit de voorraad. Na een bezoek aan het luxe badhuis annex toiletgebouw hebben we eerst lekker buiten gegeten en koffie gedronken.

Het is prachtig weer, en de temperatuur loopt op naar 25 graden vandaag. Mooi weer dus voor een bescheiden fietstochtje van 20 kilometer.

We vertrekken rechtsaf van de camping en worden verrast met het fraaie uitzicht aan de overkant van de rivier. Amerongen, Elst, en Rhenen trekken in de verte aan ons gezichtsveld voorbij.

Doch zover komen wij niet en gaan even verder rechtsaf van de dijk af om via smalle wegjes door te rijden tussen velden met fruitbomen er op in de richting Lienden,

waar we in het centrum een mobiele viskraam aantreffen op het marktplein, en aan de overkant van de straat is een bank onder een boom, lekker uit de zon.

Het blijkt op het scheiden van de markt te zijn, maar ik kon nog net een flinke zak kibbeling scoren voor de prijs van € 6,50. Die hebben we eerst maar soldaat gemaakt gevolgd door de boterhammen die we meegenomen hadden. Als we daar een half uurtje gezeten hebben rijden we weer verder naar Ingen waar we te vergeefs zoeken naar Cafetaria t Pandje wat er helaas niet meer staat. In het verleden zijn we daar verschillende keren geland om wat te eten.

We rijden door de Dorpsstraat om zo via wat smalle wegjes weer uit te komen bij de camping.

Daar is het nog steeds erg warm, dus besluiten we later maar wat broodjes te pakken met een blik worstjes er bij. Koken doen we morgen wel weer. De rest van de avond buiten gezeten waarbij we werden verrast door een aangekondigde regenbui, maar het was super buiten te zitten onder de luifel terwijl de regen voor de nodige verkoeling zorgde. In de bus is het om half10 nog 20 graden, dus wordt het weer een warm nachie. Hopelijk zonder meuzeken, waar we er wel 100 van gevangen hebben gisteren.

Zondag 30 juni 2024.

Vanmorgen eerst de broodjesoven aan gang gegooid, lekker buiten onder het genot van een bakkie koffie. Daarna op ons gemak tegen elf uur de antenne op oorlogssterkte gezet voor een test met de Ronde van Gorkum. Wat perfect lukte naar de camping in Vuren. De route welke we willen fietsen is voor vandaag 25 kilometer en gaat in de richting van Maurik.

En via de Rijnbandijk voor het windje weer terug.

Onderweg rijden we langs polderwegen en komen rond 13.00 uur aan bij de kerk in Rijswijk waar we op een bankje bij de kerk wat eten en drinken. Op de terugweg komen we langs de dijk voorbij een stalletje waar we een flinke pot honing kopen.

En even verder staan er bakjes kersen te koop. Zo zie je maar dat je onderweg altijd wel iets eetbaars tegen komt. sAvonds na het afwassen kwam de buurvrouw op visite die alles wou weten over het camperen. Zij had een volkswagen camper in bestelling welke nog geleverd moest worden. Nadat ze ons het hemd van het lijf had gevraagd konden we toch nog wat nuttige tips geven.  Hiermee was het al gauw rond negen uur geworden, en hebben we het niet zo laat gemaakt verder.

Maandag 1 juli 2024.

Vanmorgen voor 07.00 uur wakker en wezen toiletteren. Daarna nog wat liggen lezen en rond een uur of acht er uit om broodjes te bakken. Gelijk maar een bakkie koffie er bij, dus dat ging super. Op Komoot nog een route aangemaakt.

Deze gaat via het pontje genaamd het Ingensche Veer naar de provincie Utrecht waar we bij Echt aan land gaan.

Af en toe valt er een spat regen, maar dat is te verwaarlozen. Via mooie fietspaden gaat de reis naar Rhenen waar we onder de snelweg doorgaan. We rijden via de voet van de Grebbenberg naar Blauwe Kamer waar we in principe het eind van de tocht hadden gepland.

Het bleek ook mogelijk om nog een stukje door te rijden en dan zo via een pontje naar de andere kant te komen. We waren de enigste aan boord, maar we staken gewoon van wal. Deze zogenaamde gierponten liggen vast aan een aantal drijvers welke in het midden van de rivier verankerd zijn.

Is de pont op de helft van de rivier ligt alles i 1 lijn en zou je er aan twee kanten voorbij kunnen. Naar mate de pont dichter bij de kant komt sluiten de kabels de doorgang van de scheepvaart af.

Aan de wal gekomen zien we een uitspanning waar softijs wordt verkocht. Normaal was dat niet verkeerd geweest, maar de temperatuur van 19 graden en een stevige bries nodigen niet uit om te stoppen. Als we de dijk weer oprijden stuurt de aangepaste route ons weer in de richting van de camping en later ook nog de verkeerde kant op over de brug bij Rhenen, maar een blik op de kaart toont een verborgen tunneltje wat onder de weg door gaat. Zo komen we uiteindelijk met een omweg weer op de dijk uit waar we de laatste broodjes opeten op een langs de dijk staand bankje.

We hebben het laatste stuk de wind tegen, dus wordt het fietsmotortje maar een standje hoger gezet. Niet voor het gemak, maar om de accu’s een beetje leeg te trekken. Enige tijd later arriveren we weer op de camping waar we enthousiast worden ontvangen door de honden. Omdat de luifel mooi droog is besluiten we om deze in te draaien. Het is afwisselend lekker als de zon doorkomt, en koud als de wind zonder zon over de beschut liggende camping waait. Nadat we ingepakt hebben is het tijd voor een bakkie soep en een broodje hamburger ,

Daarna is het te fris om nog buiten te zitten en besluiten we maar om de stoelen droog op te bergen, vannacht komt er een flinke plons water aan, en morgen is het volgens de berichten niet veel beter. Maar dan rijden we weer naar huis.